Liian kiltti mies? 5 havaintoa liikakiltteydestä parisuhteessa ja deittailussa

liian kiltti miesOletko niin sanotusti liian kiltti mies? Tai olet nainen ja seurustelet sellaisen kanssa? Tämä artikkeli on sinulle.

Deittailuvaiheessahan tällainen liian kiltti mies päätyy usein ns. friendzonelle, eli nainen haluaa lopulta olla ”vain kaveri”.

Tai parisuhteissa nainen saattaa turhautua tällaiselle ”kyllä, kulta” -tyyppiselle ovimatolle miehelle.

Eli käydäänpä tätä ilmiötä hieman läpi – tässä Treffimaisterin 5 ajatusta liian kilteistä miehistä:

1. Miksi nykypäivänä on niin paljon liian kilttejä miehiä? Pohdintaa:

Jos puhutaan sosiaalisista muutoksista nykymaailmassa, miesten ja naisten välinen ero on pienentynyt huomattavasti. Eli esimerkiksi molemmat tekevät palkkatyötä eivätkä naiset ole taloudellisesti riippuvaisia miehestä. Länsi- ja varsinkin Pohjoismaissa ollaan erittäinkin tasa-arvoisia.

Miehen ei tarvitse metsästää ja rakentaa eli olla oma-aloitteinen ja tehdä ISOJA päätöksiä. Ei tarvitse ottaa vastuuta kun äiti (sosiaaliturva) ruokkii, vaikka ei tekisi mitään.

Voi olla ihan rennosti ja kiltisti, kun ei tarvitse ottaa riskejä.

”Kyllä joku minusta huolehtii, ei tässä mitään vastuuta tarvitse ottaa”.

Eli nykyään on aina jokin auktoriteetti jossain, jolle sysätä vastuu. Oli se sitten oma työpaikka, Kela, valtio, pääministeri – ”joku muu jossain”, kunhan ei itse joudu ottamaan vastuuta.

Miehen domestikaation myötä nykyparisuhteet saattavat näyttää tältä (verrattuna luolaihmisten parisuhteisiin):

Nykymies: ”Ihan sama kultsi, päätä sinä mihin lähdetään lomalle”.
Luolamies: ”Löysin Jorman kanssa turvallisen reitin järvelle, lähdetään aamun koitteessa sinne pulikoimaan ja kalastamaan.”

Nykymies: ”Kyllä kulta, voin ryhtyä vegaaniksi vuoksesi – haluan mielelläni alentaa älykkyysosamäärääni parikymmentä pykälää, jotta sinä ja Greta olette tyytyväisiä.”
Luolamies: ”Sain villisian kiinni, tänään syödään villisikaa!”

Nykymies: ”Kulta, voin antaa anteeksi, että panit pomoasi ja siitä syntyi lapsi, jota minä olen tässä elättänyt – kyllä tästä selvitään”
Luolamies: ”Vittu, nyt kuolee porukkaa”

Mies on luotu toimintaan, tekemään päätöksiä ja ottamaan vastuuta.

Nainen ei alitajuisesti halua, että mies vain myöntyy kaikkeen ja ”pakottaa” naisen tekemään päätöksiä. Naisen liskoaivot aistivat, että kohta kuollaan, koska tämä mies ei kykene tekemään mitään päätöksiä.

2. Kuinka kiltti miehen tulee olla?

Eli miehen pitää ehdottomasti olla myös kiltti. Naiset tykkäävät kilteistä miehistä ja se on täysin luonnollista.

Eihän kukaan jaksa tai halua sellaista karvaista luolamiestä, joka vain pahoinpitelee ja panee kaikkea mikä liikkuu. Ja nauraa röhnöttää päälle ja syö villisian elävältä karvoineen päivineen.

Biologisesti ottaen miehen pitää olla kiltti, jotta naisella on turvallinen olla ja että hän uskaltaa tulla raskaaksi miehen kanssa. Miehen pitää olla omistautunut naisen ja heidän jälkikasvun hyvinvoinnille ja selviytymiselle.

Ja jos unohdetaan hetkeksi luolaihmiset, on toki olemassa erilaisia naisia erilaisilla mieltymyksillä:

Osa haluaa läpeensä kiltin miehen, mutta osa alitajuisesti haluaa sen tatuoidun bodarikaljupään, joka takoo samanlaista sarjaa vaimonsa naamaan kuin Mike Tyson vikkelinä vuosinaan 1980-luvulla.

Vakavasti puhuen. Jos nainen alitajuisesti päätyy aina väkivaltaisen miehen seuraan, on siinä todennäköisesti jokin lapsuudessa syntynyt henkimaailman ongelma ja epäterve suhde omaan isään. Ei nyt mennä siihen.

Kaikessa pitää aina olla balanssi – myös miehen tuhmuus/kiltteys-suhteessa.

Aivan kuten Valio mainostaa Polar-juustoaan sloganilla ”vahva mutta lempeä”. Siinä on hyvä kuvaus siitä, mitä naiset yleensä haluavat mieheltään (lue myös mitä nainen haluaa -artikkelimme).

kiltti mies

On muuten yllättävän hyvä ja tervettä miehisyyttä arvostava mainos (joka on harvinaista nykypäivänä).

Joo, he varmasti puhuvat juuston mausta, mutta eiköhän tuossa ohessa viitata myös tuohon mieheen. Siinä on mies juuri omassa elementissään. Päivän ponnistukset on tehty ja saadaan hetki hengähtää omassa rauhassa tulen ja luonnon äärellä.

Eli miehessä on oltava kiltteyttä ja lempeyttä, muttei saa olla täysin ovimatto-leveleillä, eli pitää olla myös vahva.

3. Mutta miksi naiset aina rakastuvat renttuihin, kysyy kiltti mies

Moni kiltti ja kunnollinen mies on saattanut jo kouluajoista lähtien miettiä, että miksi ne tytöt/naiset kiinnostuvat siitä nelosia ja vitosia kokeista saavasta, tupakkaa polttavasta rentusta, kun ”minä, kunnollinen ja kiltti, tehtävänsä hyvin suorittava nuorimies en saa mitään huomiota tytöiltä?!”

Naiset yksinkertaisesti kiinnostuvat miehistä, jotka omaavat narsistisia, itsevarmoja, jääräpäisiä ja jopa psykopaattisia luonteenpiirteitä. Luola-aikoina, kuin myös nykypäivänä, menestymiseen vaaditaan usein näitä ominaisuuksia. Ja nainen vaistomaisesti haluaa lisääntyä tällaisia ”pärjääviä” ominaisuuksia omaavan miehen kanssa.

Mutta, nykyaikana ei se aikuinen ja henkisesti stabiili nainen välttämättä kaipaa sitä huumeiden kanssa sekoilevaa tai vaimovapaaottelua harrastavaa ”tuhmaa” miestä. Miehen pitää yksinkertaisesti olla se ”vahva mutta lempeä” mies, jolla on asiat järjestyksessä elämässään.

4. ”Olen liian kiltti mies – kuinka pääsen tästä ominaisuudesta eroon?”

Eli jos olet mies ja päädyt usein friendzonelle naisten kanssa, syynä saattaa olla liikakiltteys. Riennät valkoisen ritarin lailla naisen apuun ja yrität olla hänelle aina mieliksi. Sitten tulee joku ”bad boy”, joka vittuilee naiselle päin naamaa, nainen toteaa ”vitun kusipää, oot iljettävin ihminen jonka tiedän” ja sen jälkeen tämä kaksikko meneekin panemaan. Näin se vaan menee. Valkoinen ritari jää taas ihmettelemään, että mitä ihmettä juuri tapahtui.

Tai mikäli olet parisuhteessa ja nainen oikuttelee, nalkuttelee ja hakee herkästi riitaa, saattaa siinä olla taustalla hänen alitajuinen vahvan miehen kaipuu. Hän kaipaa, että nouset sieltä ovimatto-leveliltä ja olet ”vahva” mies, joka kykenee olemaan ohjaksissa elämässään.

Yksi ”parannuskeino” liikakiltteyteen on rakentaa mahdollisimman vahva versio itsestäsi.

Nykyajan helppoa elämää (tasalämpöinen asunto, Netflix ja konsolipelit, passivoiva prosessoitu ruoka) viettävälle miehelle se tarkoittaa usein seuraavaa:

Treenaa, syö terveellisesti ja huolehdi taloudestasi (tulot ovat suuremmat kuin menot). Pidä työ- ja sosiaalinen elämä kunnossa. Älä ole (henkisesti) liian riippuvainen mistään tai kenestäkään. Kun otat vastuun kaikesta, on se vapauttavaa.

Kun olet vahva mies, sinusta karisee luonnostaan myös turha kiltteys pois. Et enää yritä ”kelvata” naiselle etkä pelkää menettäväsi häntä, vaan tiedät olevasi naiselle hyvä mies (mikäli hoidat oman osuutesi hyvin parisuhteessa). Vahvuus näkyy myös itsevarmuutena, joka on naisten kanssa säätäessä kaikki kaikessa.

Kun olet vahva, pystyt myös laittamaan naisen aisoihin.

Ja ei, vahvuus ja ”aisoihin laittaminen” ei tarkoita sitä, että makaat sohvalla ja öriset ”muija, tuo kalja tai hakkaan sut!”

Ei.

Vahvuus tarkoittaa, että kunnioitat naistasi, mutta osaat myös pitää puoliasi ja olla jotain mieltä asioista.

Jos vaimosi meinaa suunnitella kymppitonnin Malediivien matkaa, ja kustantaa sen pikavipeillä, on aika suoristaa selkä:

”Mirkku, meillä ei ole varaa siihen. Rodos on meidän tulotasollemme sopivampi lomakohde. Nyt oikeesti vittu unfollowaa se Toisa Marpan Instagram-tili ja herää todellisuuteen. Ole lapsellesi rakastava äiti ja lopeta se itsekäs ja laiska hedonistinen runkkaaminen. Perkele.”

Tai mikäli suunnitellaan jotain isoa hankintaa tai vaikka vain etsitään illaksi ravintolaa, et voi aina tyytyä vastaamaan ”ihan kuinka haluat, kultsi”. Sinun pitää olla aktiivisempi ja omata myös omia mielipiteitä.

5. Mitä tehdä naisena, kun seurustelen liian kiltin miehen kanssa?

Olet nainen ja olet yhdessä liian kiltin miehen kanssa? Toivoisit, että hän olisi jämäkämpi tietyissä asioissa? Haluat miehestä enemmän irti?

Vaikea sanoa mitä tehdä. Toista ihmistä on paha lähteä muuttamaan omien mieltymystensä mukaiseksi.

Jos syvällä sisimmässäsi et kunnioita tätä miestä, ollaan aika ison ongelman äärellä. Todennäköisesti mies vaatisi kunnon herätyksen. Mahdollisesti keskustelunavaus siitä, ettet ole tyytyväinen parisuhteen nykyiseen tilaan.

Usein ihmiset vaipuvat vakaassa parisuhteessa mukavuudentunteeseen ja arkirutiineihinsa. Mies (tai nainen) saattaa kuvitella kaiken olevan täydellisesti, mutta samaan aikaan toisen tyytymättömyys vain kasvaa.

Parisuhteenhan pitäisi jatkuvasti kasvaa ja kehittyä. Ei ole mitään stagnaattista ja turvallista ”lepotilaa”.

Jos kuvittelee tällaisen tilan olevan olemassa, ja vaipuu sohvan pohjalle sipsipussin kanssa (vertauskuvallisesti), on parisuhteen alamäki alkanut. Moni liian kiltti mies saattaa olla tällaisessa mukavuuden horroksessa parisuhteessaan ja kuvittelee kaiken olevan kunnossa. Samaan aikaan nainen mielessään kaipaa, että joku moottoripyöräjengiläinen ottaisi hänet kunnolla edestä ja takaa, ylösalaisin ja vaikka miten päin.

Eli mies saattaa kaivata pientä herättelyä sieltä mukavuuden täyttämästä unestaan.

Toisaalta:

Suorita myös itsetutkiskelua. Oletko ruvennut haikailemaan aidan toiselle puolelle, jossa kuvittelet ruohon olevan vihreämpää? Nyt kun Pirjolla on se seksikäs partanaamainen australialainen poikaystävä, niin sinäkin haluaisit hieman uutta ja vaarallisempaa säpinää elämääsi? ”Ville on ihan kiva mies, mutta kun joku Pedro saattaisi olla niin ihqn romanttinen ja parempi vaakatanssissa”, saatat ajatella?

Niin. Pikanautintoja on nykymaailma täynnä; sokeria, digitaalista viihdettä, irtoseksiä, materialismia – mitä näitä nyt onkaan.

Kumpi tekee onnellisemmaksi pitkällä tähtäimellä; tasainen elämä kiltin miehen kanssa vai vaarallinen ja stimuloiva elämä usean eri ”pahan pojan” kanssa?

Siinäpä pohdittavaa. Seikkaillako vaiko eikö seikkailla? Milloin tyytyä ja milloin ei?

Yhteenveto

On tämä touhua. Kilttejä ja alistuvia miehiä joka puolella. Vanhoja kunnon äkkipikaisia, narsistisia, viinaa juovia vaimonhakkaajia enää edes ole – mihin tämä maailma on oikein menossa?!

Nojoo, vitsit taas sikseen.

Mutta, kaipaavatko naisen liskoaivot vielä sitä narsistista psykopaattia, eli sitä kyynärpäätaktiikalla elämässään etenevää renttua miehessään? Vai onko kiltti mies parempi?

Kai se on miehen pyrittävä sopivaan balanssiin näiden välillä.

Mitä sinä olet mieltä miehen ja miksei myös naisen ”liiallisesta” kiltteydestä? Onko se ollut ongelma parisuhteessasi? Kirjoita jotain kommenttia aiheeseen liittyen.

6 KOMMENTIT

 1. Samaa pohdin ja tulen pohtimaan omissa kirjoituksissani, kiva huomata, että joku muukin on tämän kyseisen dilemman pistänyt merkille. Ja kiltti ei aina tarkota vässykkää tai miestä, joka ei osaisi raivokairata tai ottaa naistaan. Omalla kohdalla se tarkottaa naisen huomioimista ja auttamista, mutta olen myös mies, joka sanoo mielipiteensä ja tekee asioita myös oman pään mukaan.

  https://neulaheinasuovasta.blogspot.com/2020/06/elamasta-ja-kuolemasta.html

 2. Hyvä kirjoitus. Mä oon nainen, joka arvostaa itsenäistä ja vapautunutta (lue: sopivasti vahvaa) miestä. Sellainen mies, joka kantaa itsensä itsevarmasti ja kohtelee toisia ihmisiä perushyvin, mitä se nyt tarkoittaakaan. On itsetunto ja omanarvontunto kunnossa. Huh huh, sellainen vie jalat alta. Luolamiehistä saa muuta kuin traumoja, värisyttää jo pelkkä ajatuskin.

 3. Kaikkia aikaisemmat kumppanini ovat haukkuneet minua kusipääksi. Mielestäni en ole sellainen yhtään, mutta naiset ovat toista mieltä.

  Myönnettäköön, että naisia on ollu elämässäni ihan riittämiin. Välillä vähän liiankin monta samaan aikaan.

  • Noinhan se usein menee. Naiset rakastaa ”vaarallisia kusipäitä”.

 4. Vasta noin päälle vuoden sisään olen havahtunut tähän asiaan kilttinä miehenä. En ole joutunut aikuistumaan ennen ”omille siiville” nousua vasta kun muutin yhteen nykyisen avovaimoni kanssa vuosia sitten. Onneksi hän on ollut pitkäjänteinen ja olemme ”aikuistuneet” tässä vuosien varrella yhdessä perhemäiseksi kokonaisuudeksi. (=asuntolainat, koiria yms..)

  Huomasin jo yläasteella/lukiossa, että tuollaiset machoilevat ja omaa egoonsa pönkittävät ”fuckboy”-pojat vetosivat hyvin pinnallisiin nuoriin naisiin, joista kyllä huomasi ettei ole pätkäkään maan läheisiä arvoja. Jos joskus tulee jälkikasvua niin aijon kyllä ohjata heitä maanläheisyyteen päin ja unohtamaan ilkeästi sanottuna somemaailmassa omaa pinnallisuuttaan pönkittävät ja ruokkivat ihmiset..

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here